Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Fly Casting - Overhead

flycasting-v
Το fly fishing διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τεχνικές ψαρέματος λόγω του ιδιόμορφου τρόπου ρίψης. Η ρίψη του δολώματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από μια τεχνητή μύγα απειροελάχιστου βάρους, γίνεται με τη βοήθεια της ορμιάς και του καλαμιού.

Κάνοντας διαδοχικές κινήσεις του καλαμιού μπρος και πίσω επιτυγχάνουμε το άπλωμα της ορμιάς, που με τη σειρά της μεταφέρει την τεχνητή μύγα στο σημείο που θέλουμε να ψαρέψουμε.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ FLY CASTING

Το πέταγμα της ορμιάς (fly casting) είναι το άλφα και το ωμέγα στην τεχνική του fly fishing. Αυτό θα μας βοηθήσει στην καλύτερη παρουσίαση της μύγας, ώστε να καταφέρουμε να κοροϊδέψουμε την παμπόνηρη πέστροφα. Το fly casting αποτελείται από διαφορετικές τεχνικές, που μας βοηθούν η καθεμιά τους σε διαφορετικές καταστάσεις πάνω στο ψάρεμα. Οι βασικότερες είναι η overhead cast, η false cast, η roll cast και η double-haul cast. Με βάση αυτές τις τέσσερις βασικές τεχνικές, έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές και διαφορετικά στιλ στο fly casting. Παρακολουθώντας διάφορα βίντεο στο ίντερνετ έχω μείνει αρκετές φορές με το στόμα ανοιχτό βλέποντας πολλούς ψαράδες που κατέχουν την τέχνη του fly casting κυριολεκτικά να «ζωγραφίζουν» με την ορμιά τους στον αέρα, στέλνοντας με τρομακτική ακρίβεια τη μύγα στο επιθυμητό σημείο.

 

OVERHEAD CASTING

H overhead είναι και η κύρια τεχνική που πρέπει να μάθει ένας νέος ψαράς σαν μια εισαγωγή στον κόσμο του fly fishing. Θα ξεκινήσουμε χωρίζοντας τη συγκεκριμένη τεχνική σε 4 διαφορετικά «σημεία» όπου πρέπει να δώσει σημασία ο ψαράς για να την κατανοήσει: το back cast, το front cast, το timing και το λεγόμενο «10-2».

 

10-2

 

 • Το back cast -η πρώτη φάση της τεχνικής- είναι η κίνηση του καλαμιού προς τα πίσω «ξεκολλώντας» την ορμιά από το νερό, και το διαδοχικό άπλωμά της πίσω από τον ψαρά.

 

 • Το front cast, όπως καταλάβατε, είναι η δεύτερη φάση της τεχνικής: η κίνηση του καλαμιού προς τα εμπρός, την οποία διαδέχεται το άπλωμα της ορμιάς μπροστά μας.

 

 • Το timing είναι ο ρυθμός της κίνησης του καλαμιού μπρος και πίσω, και καθορίζεται από τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το front ή παράλληλα το back cast. Όσο περισσότερη ορμιά έχουμε έξω, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να απλώσει, οπότε θα πρέπει να είναι και πιο αργός ο ρυθμός εναλλαγής του front με το back cast και αντίστροφα.

 

 • Τέλος πάμε στο τέταρτο στοιχείο, που είναι τα σημεία 10-2. Φανταστείτε, βλέποντας έναν ψαρά από τα δεξιά του, ότι το καλάμι του είναι οι δείκτες ενός ρολογιού. Το σημείο που πρέπει να σταματήσει το καλάμι στην πίσω κίνηση είναι η ώρα 10 και παράλληλα στην μπροστά κίνηση η ώρα 2. Αν όλα τα παραπάνω σάς φάνηκαν σαν ένα πολύπλοκο εγχείρημα, πιστέψτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Με λίγη προπόνηση, όλα αυτά θα γίνουν μια φυσική κίνηση του χεριού σας.

 

overhead
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Ο τρόπος που πρέπει να κρατάμε το καλάμι είναι με λυγισμένο τον καρπό προς τα κάτω ώστε να ακουμπά πάνω του η βάση του καλαμιού, δημιουργώντας έτσι το καλάμι με το χέρι μας μια ευθεία. Τα δάχτυλα σφίγγουν σταθερά τη λαβή και ο αντίχειρας βρίσκεται παράλληλα πάνω της. Σας παραθέτω μερικά σκίτσα για να καταλάβετε καλύτερα την τεχνική βήμα-βήμα.

Ξεκινώντας, ο ψαράς βγάζει μερικά μέτρα ορμιάς από τον μηχανισμό. Στο πρώτο σκίτσο βλέπετε τον ψαρά με την ορμιά του απλωμένη στο νερό. Ξεκινώντας το back cast σηκώνουμε το καλάμι στην υποτιθέμενη ώρα 2 με προοδευτική κίνηση, και με περισσότερη δύναμη στο τελείωμα της κίνησης αυτής, και σταματάμε το καλάμι στην ώρα 10, όπως στο πέμπτο σκίτσο. Μόλις η ορμιά απλώσει ολοκληρωτικά πίσω μας, τότε έρχεται η κίνηση του front cast, πάλι με προοδευτική δύναμη προς το τέλος της κίνησης, και σταματάμε στην ώρα 2. Το πότε θα ολοκληρωθεί το άπλωμα της ορμιάς στο μπροστινό πέταγμα (front cast) είναι εύκολη υπόθεση, γιατί διαγράφεται μπροστά μας. Στο πίσω πέταγμα (back cast) μπορείτε για αρχή να γυρνάτε το κεφάλι πίσω βλέποντας ακριβώς την κίνηση, ώστε σιγά-σιγά να βρείτε το σωστό timing.

Στο τελευταίο σκίτσο βλέπετε το καλάμι να βρίσκεται κάτω από την ώρα 2. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση του καλαμιού, για να στρώσει η ορμιά ομαλά στην επιφάνεια του νερού, και επιτρέπεται ΜΟΝΟ όταν η ορμιά έχει απλωθεί ολοκληρωτικά μπροστά μας. Κάθε φορά που κάνουμε την πίσω κίνηση (back cast), με το άλλο χέρι μας τραβάμε λίγη ορμιά από τον μηχανισμό και την απελευθερώνουμε όταν το καλάμι ολοκληρώσει την μπροστά κίνηση (front cast). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε το μήκος της ορμιάς, όταν το χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να φτάσουμε τη μύγα στο επιθυμητό σημείο. Σε έναν νέο ψαρά θα πρότεινα για αρχή να μην προσπαθεί να απλώσει την ορμιά του σε όσο μεγαλύτερο μήκος γίνεται, αλλά να προσπαθεί να στέλνει τη μύγα στο κατάλληλο σημείο. Οι αποστάσεις έρχονται σιγά-σιγά και είναι λιγότερο βασικές από την παρουσίαση της μύγας.

 

Μικρά μυστικά για τη σωστή εκμάθηση του fly casting

Για τα πρώτα σας μαθήματα, επιλέξτε μια λίμνη ή έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο με γρασίδι. Σπάστε το αρπάδι της μύγας για να μη γίνει κάποιο ατύχημα κατά την ώρα της προπόνησης. Κάντε την «μπροστά-πίσω» κίνηση του καλαμιού χρησιμοποιώντας τον αγκώνα σας και όχι τον καρπό του χεριού. Μην ξεπερνάτε πότε τα σημεία 10 και 2. Κατεβάστε το καλάμι από το σημείο 2 μόνο όταν απλώσει ολοκληρωτικά η ορμιά, για να στρώσει ομαλά στο νερό. Χρησιμοποιήστε πάντα γυαλιά και καπέλο για την ασφάλειά σας και να θυμάστε πως ο στόχος σας δεν είναι να φτάσετε τη μύγα σε μεγάλη απόσταση, αλλά στο σωστό σημείο!