Οι μύγες για το ψάρεμα της πέστροφας
- Details
Τo δόλωμα που χρησιμοποιούμε στο fly fishing είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλο είδος ψαρέματος αποτελείται από ένα αγκίστρι ‘’ντυμένο’’ συνήθως με τρίχες και φτερά και βάρος απειροελάχιστο. Τα ‘’δολώματα’’ αυτά λέγονται μύγες (flies) και μπορεί να είναι από απομίμηση εντόμου μέχρι και μικρού ψαριού!
Οι μύγες που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα της πέστροφας χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι στεγνές μύγες (dry flies), οι υγρές μύγες (wet flies), οι νύμφες (nymphs) και τα streamers ή lures. Ο διαχωρισμός αυτός γίνετε βάση του είδους τις απομίμησης και του τρόπου πλεύσης τους.
Στεγνές μύγες (dry flies)
Ας ξεκινήσουμε από τις στεγνές μύγες (dry flies) που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία. Η ανάγκη του ψαρά να πιάσει πέστροφες που έτρωγαν στην επιφάνεια του νερού τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του σημερινού πλέον flyfishing και της ‘’μύγας’’. Οι πρώτες μύγες που αναφέρουν κάποια αρχαία γραπτά ήταν κατασκευασμένες από κόκκινο ύφασμα τυλιγμένο στον κορμό του αγκιστριού και δυο φτερά… κόκορα. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια αργότερα έχουμε μια τεράστια ποικιλία από dry flies! Τα υλικά κατασκευής τους είναι στην πλειοψηφία φυσικά, όπως φτερά και τρίχες, μέχρι και συνθετικά υλικά όπως το αφρολέξ. Οι στεγνές μύγες ψαρεύουν πάνω στην επιφάνεια του νερού και μιμούνται διάφορα έντομα που πέφτουν στο νερό, επιπλέουν νεκρά ή που προσπαθούν να αφήσουν τα αυγά τους. Το ψάρεμα με στεγνή μύγα είναι το πλέον απολαυστικότερο και θεαματικότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα γιατί δίνει την δυνατότητα της ‘’όρασης’’ στο ψαρά! Λέγοντας ‘’όραση’’ εννοώ την εικόνα της κίνησης που κάνει η πέστροφα πίσω από τη μύγα καθώς και το αδηφάγο άρπαγμα της μύγας από την επιφάνεια του νερού! Πιστέψτε με, αυτό είναι το απολαυστικότερο κομμάτι του flyfishing και είναι ικανό να σε κάνει φανατικό λάτρη αυτού του είδους ψαρέματος! Τις στέγες μύγες τις ψαρεύουμε ρίχνοντας κόντρα στο ρεύμα του ποταμού και προσπαθούμε να τις περάσουμε πάνω από το σημείο που πιστεύουμε ότι καρτερεύει η πέστροφα.
Νύμφες (Nymphs)
Οι Nymphs είναι απομιμήσεις εντόμων που γεννιούνται στο νερό και είναι στο στάδιο της προνύμφης. Οι νύμφες αποτελούν το 80% της διατροφής της πέστροφας και ζουν περίπου δυο χρόνια μέσα στο νερό πριν εκκολαφτούνε σε ενήλικα έντομα. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία από νύμφες σε σχήμα, μέγεθος και βάρος. Το βάρος της νύμφης παίζει σημαντικό ρόλο στο τρόπο που θα τις ψαρέψουμε. Οι σχετικά πιο ελαφριές είναι για να ψαρεύουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και οι αρκετά πιο βαριές για να μπορούμε να τις περάσουμε κοντά στο βυθό, σε πιο βαθιά και ορμητικά νερά. Στο ψάρεμα με νύμφη έχουμε μια μικρή διάφορα, χρησιμοποιούμε ένα μικροσκοπικό φελλό (indicator) που τον προσαρμόζουμε στην επιθυμητή απόσταση από τη μύγα πάνω στο leader. Αυτός ο φελλός μας βοηθά στην αναγνώριση του τσιμπήματος και στο σταθερό βάθος που θέλουμε να ψαρεύει η νύμφη μας. Τις νύμφες τις ψαρεύουμε και αυτές ρίχνοντας κόντρα στο ρεύμα του ποταμού και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα πιο βαθιά σημεία του ποταμού όταν τα ψάρια δεν τρώνε στην επιφάνεια. Στο ψάρεμα με νύμφη έχουν βγει πολλά και αξιόλογα ψάρια στην χώρα μας.
Υγρές μύγες (wet flies)
Ο υγρές μύγες (wet flies) μιμούνται διάφορα νεκρά ή πνιγμένα έντομα που παρασύρονται από την ροη του ποταμού! Πολλές είναι οι φορές που τα ψάρια –και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα του είδους- δεν τρώνε στην επιφάνεια του νερού οπότε εδώ βρίσκουμε την χρήση των μυγών αυτών. Οι υγρές μύγες ψαρεύουν κάτω από την επιφάνεια του νερού και τις αφήνουμε να τις παρασύρει η ροή του.
Streamers ή Lures
Τα streamers είναι συνήθως απομιμήσεις ψαριών αλλά παίζουν και τον ρόλο του ‘’προσελκυστή’’. Τα έντονα χρώματα που έχουν μερικά streamers ερεθίζουν τις πέστροφες και τις κάνουν να τα επιτίθενται. Τα συγκεκριμένα ‘’δολώματα’’ τα ψαρεύουμε ρίχνοντας τα προς την φορά του ποταμού και τα μαζεύουμε σιγά σιγά. Το ρεύμα του ποταμού τους δίνει μια πολύ προκλητική κίνηση που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί η πέστροφα. Ο συγκεκριμένος τρόπος ψαρέματος μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια παραλλαγή του spinning και είναι ιδανική για ψάρεμα νωρίς την άνοιξη. Εκείνη την εποχή τα νερά είναι πολλά και αρκετά κρύα, δεν πετούν πολλά έντομα γύρω από το ποτάμι και η πέστροφα τρέφετε με μικρά ψαράκια ακόμα και του είδους της!